T:00381 11 4147 066 | E-mail: office@cruise-club.rs

AŽURIRANi BEZBEDNOSNI PROTOKOLI KRSTARENJA

AŽURIRANJA NAŠIH BEZBEDNOSNIH PROTOKOLA KRSTARENJAposlednja promena 12.05.2022.

Od 1. maja 2022.na svim našim brodovima stupaju na snagu novi zdravstveni protokoli koje su odobrile italijanske i evropske vlasti.

Novi propisi će pojednostaviti preventivne mere za COVID-19, nakon poboljšanja epidemiološke situacije i napretka kampanje vakcinacije, što će vam omogućiti da još više iskoristite iskustvo odmora na krstarenju, kako na brodu, tako i na obali, uz održavanje visokih standarda bezbednosti.

Šta se menja?

U nastavku ćete pronaći sve ključne promene kako biste svojim klijentima mogli da opišete kako se život na kruzerima zaista vraća u normalu.

Različite tačke smo podelili u različite faze, od vremena pre polaska do života na brodu. Takođe možete pogledati sve detalje klikom na određene odeljke ( u Costa Extra).

PRE POLASKA

CHECK IN ONLINE

Moraćete da se prijavite na linku www.mycosta.com  i popunite zdravstveni upitnik 72 sata pre ukrcavanja. Kada završite, moći ćete da preuzmete obrazac koji će naznačiti mesto za ukrcavanje kojeg se treba pridržavati.

 

ZDRAVSTVENI UPITNIK

On-lajn čekiranje će biti onemogućeno za sve goste koji prilikom popunjavanja obrasca izjave:

-Da su bili pozitivni na COVID-19 u poslednjih 7 dana pre polaska

-Da su osetili simptome COVID-19 ili neke druge zarazne bolesti u poslednjih 7 dana pre polaska

-Da su bili u bliskom kontaktu sa sumnjivim/potvrđenim slučajem COVID-19 u poslednjih 10 dana

BRIS 48 SATI PRE POLASKA

Svi gosti stariji od 2 godine moraju pokazati negativan rezultat testa na antigen koji je obavljen u roku od 48 sati pre ukrcavanja. Međutim, testovi na antigen pre ukrcaja nisu potrebni za decu mlađu od 2 godine

TEST BRISA NA TERMINALU

Više neće biti potrebno testiranje brisa na terminalu za ukrcavanje.

ZAHTEVI ZA UKRCAJ

PUTNE ISPRAVE

Važeći dokaz identiteta ili pasoš.

UVERENJE O VAKCINACIJI

Samo gostima sa EU DIGITALNIM COVID-19 SERTIFIKATOM – ili ekvivalentnim dokazom o sertifikaciji – biće dozvoljen ukrcaj na brod. Ovo se može postići kompletiranjem celog ciklusa vakcinacije, priznatog od strane SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE, ili primenom najmanje jedne doze vakcine nakon oporavka od bolesti. Sputnjikova vakcina je prihvaćena samo za krstarenja Costa Venecijom sa ukrcajem u Turskoj.

Ukrcavanje je dozvoljeno gostima koji:

-Potpuno su vakcinisani  sa dve  doze(3 doze ili 1 doza J&J + 1 doza)

-Potpuno su vakcinisani (2 doze ili 1 doza J&J) + oporavljeni od bolesti

-Da  su potpuno vakcinisani (2 doze) sa važećim EU DIGITALNIM COVID-19 SERTIFIKATOM

-Oporavili se od bolesti + 1 doza vakcine

*gore navedene informacije mogu biti podložne promenama od strane svake zemlje. Preporučujemo da proverite zahteve svake zemlje pre ukrcavanja.

Gostima koji su se oporavili od bolesti, ali nisu primili bar jednu dozu vakcine, neće biti dozvoljeno da se ukrcaju.

VAŽAN IZUZETAK

Samo od 1. maja 2022. do 31. maja 2022. ovi gosti mogu da se ukrcaju tako što će pokazati DIGITALNI SERTIFIKAT EU o Covid-19 ili ekvivalentan sertifikat da su se oporavili od Covid-19, koji važi 180 dana nakon oporavka.

Ova mera neće uticati na decu do 11 godina, koja će biti oslobođena dostavljanja  potvrde.

TEST BRISA PRI UKRCAJU

Više neće biti potrebno da se bilo kom gostu radi pregled brisa na terminalu. Međutim, podsećamo vas da svi gosti stariji od 2 godine moraju pokazati negativan rezultat testa na antigen koji je obavljen u roku od 48 sati pre ukrcavanja.

OSIGURANJE

„Costa Relax“ COVID osiguranje više neće biti obavezno; međutim, toplo preporučujemo da pre polaska sklopite polisu osiguranja koja pokriva sledeće rizike povezane sa pozitivnim testom na COVID-19, što bi inače moglo dovesti do toga da klijent mora da snosi troškove: medicinske i bolničke troškove, troškove produženja vaš boravak (pansion i smeštaj) na obali zbog karantina, troškovi povratka kući (uključujući zaštićena sredstva za ljude koji su bili pozitivni ili su bili u bliskom kontaktu sa drugima koji jesu), refundiranje naknade za rezervaciju zbog prekida  vašeg krstarenja.

 

ŽIVOT NA BRODU

NOŠENJE MASKI ZA LICE

Do 31. maja, nošenje maske za lice (hirurške ili FFP2) ostaje obavezno:

 • U zajedničkim zatvorenim prostorijama
 • U otvorenim prostorima gde držanje bezbedne udaljenosti od drugih ne bi bilo moguće
 • Na transferima (npr. šatl-busevi i čamci)

Od 1. juna, ukoliko trend zaraze dozvoli, planiramo da ukinemo ovaj obavezni uslov, ostavljajući obavezno korišćenje maski za lice samo u liftovima, prilikom ukrcavanja i iskrcavanja, u autobusima i čamcima na tenderima, I u slučaju da je potrebno, idite u medicinski centar na brodu.

SOCIJALNA DISTANCA Ista pravila važe kao na obali; socijalno distanciranje se preporučuje, ali nije obavezno.

TEST BRISA NA SREDINI KRSTARENJA I MERENJE TEMPERATURE

Za sve goste sa vakcinom koju je odobrila EMA (Evropska agencija za lekove) [BioNTech i Pfizer, Novavax, Moderna, AstraZeneca, J&J]:

 • Bris na sredini krstarenja više se neće obavljati, osim ako lokalne vlasti drugačije ne odrede
 • Provere temperature se više neće vršiti (osim na putovanjima koja pristaju u španske luke gde se očekuje jedna provera temperature prilikom ukrcavanja i druga tokom krstarenja)

Za goste od 12 godina i više sa vakcinom koja nije odobrena od strane EMA, bris antigena će se uzimati svakih 48 sati.

USLUGE NA BRODU

Korišćenje usluga u javnim prostorima na brodu, kao što su restorani, pozorišta, banje, teretane, barovi, prodavnice, igraonice i kazina, podleže istim pravilima kao i za slične objekte na obali. Očekujemo da će se popunjenost ovih usluga vratiti na 100%.

 

OBJEKTI I BIFE

Usluga na bazi švedskog stola će ponovo raditi kao samouslužna.

ZABAVNE AKTIVNOSTI

Ceo zabavni program, uključujući događaje i noćni klub, biće ponovo uveden. I dalje će se održavati pojačano čišćenje i sanitacija u javnim prostorima, kabinama, terminalima i vozilima koja se koriste za izlete i prevoz gostiju.

 

EKSKURZIJE

U svakoj luci gosti će moći da biraju između brojnih izleta u našoj ponudi ili da sami istražuju destinacije.

AUTOBUSKI TRANSFERI

Kapacitet autobusa za ekskurzije i transfere biće vraćen na 100% i biće postavljen raspored sedišta kako bi se mogao pratiti svaki potencijalni kontakt između gostiju koji su bili pozitivni. 2 putnika koji sede u redovima ispred, iza i pored nekoga ko je pozitivan smatraće se bliskim kontaktima. Svi putnici moraju da nose masku za lice (hiruršku ili FFP2) i da sede na svom dodeljenom sedištu tokom celog putovanja.

Pitanja i odgovori Q&A

 1. Da li se mere novih protokola primenjuju i van Italije?

Da. Novi protokoli su u skladu sa odredbama svih zemalja u koje će brodovi Costa pristajati, uključujući i zemlje van Evropske unije. Postoji samo jedan mali izuzetak koji se odnosi na luke za ukrcavanje u Grčkoj.

 1. Šta je predviđeno za one koji se ukrcaju u Grčku?

Za one koji se ukrcaju u grčkim lukama, test antigena pre ukrcaja mora da se uradi 24 sata pre ukrcaja, umesto 48 sati predviđenih u drugim lukama.

 1. Protokoli za krstarenja sledeće jeseni i zime će uvek biti isti na snazi od 1. maja?

Mora se reći da su protokoli fleksibilni i prilagođavaju se toku opšte situacije i odlukama koje su donele vlasti zemalja koje brodovi posećuju. Dakle, za krstarenja koja polaze za više meseci, moguće je da će biti daljih prilagođavanja trenutno planiranih mera. Međutim, trenutno se mere protokola koji su na snazi od 1. maja primenjuju i na polaske posle leta.

 1. Da li će antigenski test 48 sati pre ukrcavanja i dalje biti obavezan čak i u slučaju daljeg poboljšanja situacije sa infekcijom?

U ovom trenutku verujemo da je to još uvek neophodan uslov da se obezbedi bezbedan odmor. Ako se opšta situacija poboljša, procenićemo sva ažuriranja procedure ukrcavanja.

 

 1. Da li se nove procedure za ukrcavanje primenjuju samo na one koji su oporavljeni uz pomoć doze ili i na one koji su oporavljeni bez doze?

Gostima starijim od 12 godina koji su se oporavili od Covida, ali bez doze vakcine nije dozvoljeno da se ukrcaju. Samo potvrda o oporavku (bez ikakve doze vakcine) nije dovoljan uslov za ukrcavanje.

 

 1. Šta je predviđeno za one koji su vakcinisani ili oporavljeni, a nemaju zelenu propusnicu?

Oni koji nemaju zelenu propusnicu moći će da krenu sa ekvivalentnim sertifikatima koji potvrđuju završetak ciklusa vakcinacije ili da su primili najmanje jednu dozu vakcine nakon izlečenja od Covida.

 1. Kada ovi sertifikati moraju biti izdati da bi bili validni?

Neophodno je poštovati validnost koju daje država u kojoj se svaki gost ukrcava.

 

 1. Šta je predviđeno za goste koji su imali blizak kontakt sa pozitivnim slučajem u danima pre ukrcaja?

Bliski kontakti mogu da se ukrcaju tek nakon 10 dana od poslednjeg kontakta sa potvrđenim pozitivnim slučajem.

 1. Koje mere su predviđene za goste sa sertifikatom koji potvrđuje NON EMA vakcinaciju?

Uvek ostaje obaveza gostiju da daju negativan antigenski bris urađen 48 sati pre ukrcaja. Osim toga, kada se ukrcaju na brod, moraće da se podvrgnu testu na antigen svakih 48 sati. Ova mera se ne odnosi na decu mlađu od 12 godina.

 1. Da li je na brodu predviđeno socijalno distanciranje?

Slično onome što se dešava na obali, iz predostrožnosti se preporučuje održavanje socijalne distance od najmanje jednog metra.

 1. Da li će se smanjiti kapacitet gostiju na brodu?

Dovoljan broj kabina mora biti dostupan na brodu kako bi se osigurale mere privremene izolacije/karantene sadržane u protokolu. Broj ovih kabina je ekvivalentan 2% broja prevezenih putnika i 2% broja posade.

 

 1. Da li je maska za lice obavezna?

Za sada ostaje obavezna u zajedničkim prostorijama u zatvorenom i na otvorenom gde se distanca ne može održavati. Ukoliko trend zaraze to dozvoli, od 1. juna planiramo da ukinemo obavezno korišćenje maske u zajedničkim prostorijama u zatvorenom prostoru. Upotreba maske će ostati obavezna u liftovima, tokom procesa ukrcavanja i iskrcavanja, u autobusima, na tenderima i kada gosti odlaze u zdravstveni centar.

 

 1. Kako se menja korišćenje usluga na brodu? Na primer, švedski sto? Jacuzzi? Spa? Hoće li se zabave održati na brodu?

Korišćenje usluga na brodu sledi ista pravila kao i za slične zemaljske usluge. Tako se, na primer, u restoranima, pozorištima, banjama, teretanama, barovima na brodu očekuje 100% popunjenost. Potvrđeno je obnavljanje zabavnog programa sa diskotekom i zabavama na brodu. Bife će se i dalje nuditi u režimu „samoposluživanja“ sa gotovim pojedinačnim jelima i porcijama.

 

 1. Da li će provera temperature biti obavezna pri ukrcaju i na brodu?

To više nije obavezno. Trenutno je potrebno samo za ukrcavanje u španskim lukama i najmanje jednom nedeljno za krstarenja koja uplovljuju u španske luke. Temperatura će se proveravati preko namenskih totema dostupnih na brodu.

 

 1. U slučaju da je gost na brodu pozitivan, da li će on/ona moći da se vrati kući samostalno?

Lokalni zdravstveni organi će proceniti od slučaja do slučaja. Po odobrenju zdravstvenih organa, gosti mogu da dođu do kuće sopstvenim automobilom ili zaštićenim prevozom. U slučaju da je udaljenost između luke za iskrcavanje i kućne adrese prevelika, zdravstveni organi će zatražiti da se prekine period izolacije u Covid ustanovi na kopnu. Costa Cruises svojim gostima nudi poseban paket osiguranja, koji pokriva sve rizike vezane za Covid na krstarenju (otkazivanje, iskrcavanje u slučaju pozitivnosti, prevoz, bliski kontakt, itd.), a za koji se toplo preporučuje da se pretplatite.

 

 1. Da li će bliskim kontaktima (članovima porodice) potvrđenih pozitivnih slučajeva biti dozvoljeno da se ukrcaju/ostanu na brodu?

U slučaju da se pri ukrcaju otkrije pozitivnost, pozitivnom slučaju i svim gostima koji putuju sa njim/njom neće biti dozvoljeno da se ukrcaju. U slučaju da se tokom krstarenja otkrije pozitivnost, odmah će se izvršiti test za sve bliske kontakte. U slučaju negativnog rezultata, bliski kontakti mogu ostati na brodu, ali će morati da se pridržavaju određenih mera. Ako su ovi gosti primili vakcinu (ili dozu za pojačavanje vakcine) više od 120 dana ili su se oporavili od bolesti više od 90 dana, moraće da prođu karantin od 5 dana u kabini i na kraju njega moraće da se podvrgnu Covid testu pre nego što se vrate aktivnostima na brodu i moraće da koriste FFP2 masku za lice 10 dana od kontakta sa pozitivnim slučajem. Ako su bliski kontakti umesto toga vakcinisani gosti ili su primili dozu manje od 120 dana ili su se oporavili od bolesti manje od 90 dana, protokol predviđa samo da obroci imaju u kabini 5 dana i da koriste FFP2 masku za lice. za 10 dana.

 

 1. U slučaju iskrcaja pozitivnih gostiju da li će se krstarenje nastaviti po planu?

Da, nastaviće se redovno. Moguće je da će, u slučaju da se broj pozitivnih značajno poveća, u dogovoru sa nadležnim zdravstvenim organima, biti obavljeni testovi svih gostiju na brodu, kao i da će neke usluge na brodu biti ograničene kako bi se smanjio mogućnost bilo kakve infekcije. 18. Da li će autobusi koji se koriste za prevoz gostiju (uključujući i one za izlete) imati ograničena mesta? Kapacitet ovih sredstava biće 100%. Na brodu će biti obavezna upotreba maske (FFP2 nije obavezan, jedino hirurški je u redu). Sedišta će biti mapirana, neće biti moguće menjati sedišta i u slučaju pozitivnog subjekta, bliskim kontaktima će se smatrati oni koji sede na 2 sedišta u svakom smeru u odnosu na potvrđeno pozitivno.

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Loading